Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Contoh Report Text tentang Napoleon Fish dan Pembahasan Jawaban (updated)

Contoh Report Text tentang Napoleon Fish dan Jawaban

Read the following text and answer questions 1 to 3.

Napoleon is a favorite fish for divers in many regions of the world. The fish can instantly be recognized by its size, color and shape. It is one of the largest reef fish in the world. They can grow up to 230 cm and weigh 190 kg. They have fleshy lips and a hump over the head that is similar to a napoleon hat. The Hump becomes more prominent with age.

Colors vary with age and sex. Males range from bright electric blue to green or purplish blue. Mature males develop a black stripe along the sides, blue spots on their body scales, and blue scribbles on the head. Juveniles can be identified by their pale greenish color and two black lines running behind the eye. Females, both old and young, are red-orange on the upper parts of their bodies and red-orange to white yellow.

Napoleon fish are carnivorous and eat during the day. They can be seen feasting on shellfish, other fish, sea stars, sea urchins and crabs, crushing the shells to get the animal within. They also crush large chunks of dead coral rubble with peg-like teeth to feed on the burrowing mussels and worms.

Pairs spawn together as part of a larger mating group that may consist of over 100 individuals. The planktonic eggs are released into the water, and once the larvae have hatched they will settle out on the substrate. Adult females are able to change sex but the triggers for this development are not yet known.

The Napoleon is mainly found on coral reef edges and drop-offs. They move into shallow bays during the day to feed and tend to move into deeper waters as they grow older and large. Adults, therefore, are more common offshore than inshore.

1. What is the text about?
A. The description of Napoleon fish
B. The physical characteristics of carnivorous fish
C. The divers' favorite animals
D. Napoleon's family
E. The development of Napoleon fish

Pembahasan jawaban soal nomor 1
Dari paragraf 1 sampai akhir menjelaskan tentang Napoleon fish. Mulai dari size & shape [paragraf 1], color [paragraph 2], jenis makanan [paragraf 3], proses perkembangbiakan [paragraf 4], hingga lokasi umum di amna ikan Napoleon umumnya ditemukan [paragraf 4].

2. Where do Napoleon fish move during the day to feed?
A. Offshore
B. Onshore 
C. Deeper water
D. Shallow bays
E. Coral reef edges

Pembahasan jawaban soal nomor 2
Untuk jawaban nomor 2, ada di paragraf akhir 'they move into shallow bays during the day to feed'. Jadi Napoleon fish itu ke shallow bays (teluk dangkal) pada waktu siang hair untuk mencari makan. 

3. Which of the following statements is mentioned in the text?
A. Napoleon fish tend to move into shallow waters as they grow older and large.
B. Napoleon fish move into deep bays during the day to feed.
C. Adult females are not able to change sex.
D. Napoleon fish are not carnivorous.
E. The male has more attractive colors than the females.

Pembahasan jawaban soal nomor 3
  • (A) Pilihan A bertentangan dengan pernyataan di paragraf akhir 'They ... to move into deeper waters as they grow older and large'.
  • (B) Tidak sesuai dengan pernyataan di paragraf akhir 'They move into shallow bays during the day to feed'.
  • (C) Bertentangan di paragraf 4 'Adult females are able to change sex'.
  • (D) 'Napoleon fish are carnivorous' [paragraph 3].
  • Pilihan E ini nampaknya tidak disebutkan secara langsung bahwa warna male itu lebih menarik disbanding female. Hanya saja yg dijelaskan di paragraf 6 male dan female itu memiliki warna yg berbeda, dan dijelaskan nampak male memiliki warna yg lebih bervariasi disbanding female. Jadi, jika harus memilih tentu tidak untuk pilihan A, B, C, dan D, karena semuanya jelas bertentangan dengan bacaan. Olehnya, saya pribadi memilih pilihan E. 
Sumber dari materi report text ini ialah soal Ujian Nasional Bahasa Inggris tahun 2016. Semoga teks report dan jabawan ini bisa bermanfaat.

2 komentar untuk "Contoh Report Text tentang Napoleon Fish dan Pembahasan Jawaban (updated)"

  1. are you sure "onshore"? isnt it should be on "the coral reef edges"
    because it says "They also crush large chunks of dead coral rubble with peg-like teeth to feed on the burrowing mussels and worms"

    BalasHapus
    Balasan
    1. Terimakasih banyak pak/bu atas komentarnya. Karena komentarnya, saya baru cek ulang kunci jawaban soal ini. Saya juga sudah kasi pembahasan. Jadi, jawaban yang benar untuk nomor 2 adalah 'shallow bays', sebagaimana penjelasan di atas.

      Hapus